söndag 30 maj 2010

Mina nyvunna kunskaper inom medieteknik...

Från att inte ha kunnat ett jota till att faktiskt behärska grunderna för såväl grafisk design som webbpublicering känns bra. Jag tänker förhoppningsvis använda mina nya kunskaper när jag praktiserar på en reklambyrå i höst. Blir det inte så kommer jag att få nytta av kursen i mina fortsatta studier och högst troligt även i min vardag.

Tankar kring flash-analys

Vår grupp analyserade en kampanj-site för det engelska ölet Newcastle Brown Ale. Det är en riktigt fin site som är helt baserad på filmsekvenser.

Huruvida jag själv kan använda mig av de lösningar och tillvägagångssätt som tillämpats på analys-siten är svårt att säga. Siten är tekniskt väldigt avancerad och är utom räckhåll för mina ytliga kunskaper om webbdesign, men man kan ändå säga att den har inspirerat mig och den visar på ett bra sätt hur stor skillnad det kan vara på en webbsite baserad på information och en uppbyggd på interaktivitet.

Vad bidrog jag med på seminariet?

Seminariet inför tentan var bra. Jag hade läst kap 1-5 i boken Don't make me Think som handlar om hur man skapar användarvänliga webbsidor.

Då man kunde räkna ut att just delen användarbarhet/användarvänlighet troligtvis inte skulle representeras av en fråga på tentan tog mitt deltagande på seminariet mindre plats än andras. Jag delade dock med mig av det jag läst och vi diskuterade det i fem minuter ungefär.

Uppgift 9

Jag valde att använda mig av Bloggers egna RSS-tjänst. Den är enkel och funkar bra att visa som en "gadget" på bloggens högerspalt, och genom den prenumererar jag på Medieteknik A - bloggen. Asbra!

fredag 28 maj 2010

Geografiska kommunikationssystem

När det gäller geografiska kommunikationssystem på nätet använder jag främst google maps, hitta.se och eniro.se. Samtliga applikationer fyller ungefär samma funktion - de visar kartor (bland annat). De är bra att ha när man vi vill veta gångavståndet mellan a och b. Annars använder jag sl.se tämligen flitigt, och även deras iphone-app såklart. Om det nu räknas som ett geografiskt kommunikationssystem...?

torsdag 25 februari 2010

Wired

Det San Francisco baserade magasinet Wired har funnits sedan 1993 och publicerar främst artiklar som behandlar ny teknik och hur det kan påverka människor, ekonomi och politik. Sedan 2004 organiserar även tidningen en festival för innovativa produkter och nya teknologier.

Wired har hög status och anses vara ett branschledande forum som uppskattas av såväl forskare som vanliga mediekonsumenter. Köp den på Pressbyrån eller kolla in www.wired.com!

torsdag 4 februari 2010

Superfräckt!












Fråga: Vad har Fabio, Willow och en varg som ylar i skenet av två stora månar gemensamt?

Svar: Dom är alla representerade i vårens fetaste wallpaper. Klicka på bilden och spara ner den du också!

torsdag 28 januari 2010

Den goda journalistiken då?

Besökte igår en öppen föreläsning som behandlade ämnet sociala medier. Föreläsaren Jonas Söderström redogjorde för dagens, gårdagens och framtidens kommunikationskanaler och menade mer eller mindre att inte särskilt mycket har hänt inom området sedan vi gick på fyra ben. Fram tills nu. Mycket kom att kretsa kring nyheter; hur de skapas, vem som skapar dem och var de publiceras. Jonas menar att sättet vi idag läser nyheter på (på papper) kommer att förändras vare sig vi vill eller inte. Internet är snabbare, mer kostnadseffektivt och gör läsaren mer delaktig i form av kommentarsfunktioner, interaktivitet, rörliga bilder etc. Idag är det heller inte självklart att nyhetskällan är en stor dagstidning, det kan mycket väl vara en blogg, ett twitterinlägg eller ett you tube-klipp som är först med att förmedla nyheten till allmänheten. Så vad är problemet? Jonas menade att den rådande nyhetsrapporteringen är föråldrad, enkelriktad och därför utbytbar. I framtiden kommer nyheter att förmedlas på nätet, av allmänheten för allmänheten, inte genom ett stycke papper där nyheten redan är gammal och där innehållet i hög grad bestäms av redaktörer. Det låter väl bra och demokratiskt? Jag är helt övertygad om att papperstidningar snart kommer att vara en lyxvara (för det är trots allt mycket skönare att läsa på papper) och att nyheter i framtiden nästan enbart kommer att konsumeras på nätet. Däremot tror jag fortfarande på tidningen som medie. Efterfrågan på bra journalistik tror jag inte kommer att sjunka, snarare tvärt om. Behovet för välskrivna reportage, långa intervjuer och bilder som inte tas med en mobilkamera kommer bara att öka och på sätt och vis komplettera den "fria" nyhetsrapporteringen. Kvalitet är inte utbytbart, oavsett om vi läser från ett papper eller från en iPad.

Vad fan är det här för blogg?

Först och främst: om du suktar efter en "dagens outfit", om du vill veta vad Johan åt till frukost igår eller bara är nyfiken på vad Johan tycker om senaste avsnittet av Paradise Hotel så kan du sluta läsa här, du kommer bara bli besviken. Vad är det för en blogg då? Jo, Johan läser kursen Medieteknik A på södertörns högskola och inläggen är således avkommor från de blogg-uppgifter som Johan tilldelas varje vecka. That's about it.

Mycket nöje!